Karijerno savetovanje i vođenje

UP life karijerno savetovanje i vođenje
Karijerno savetovanje i vođenje je pružanje stručne pomoći osobi koji tek ulazi u svet odraslih ili je odavno tom svetu ali od njega želi više, da izbere i planira budućnost po svojoj meri.
Prema Rezoluciji o doživotnom učenju saveta ministara EU (maj 2004), karijerno vođenje predstavlja niz aktivnosti koje osposobljavaju pojedince bilo kog uzrasta, u bilo kom trenutku njihovog života, da identifikuju sopstvene sposobnosti, kompetencije, interesovanja, da donesu odluke koje se tiču njihovog obrazovanja, osposobljavanja i profesije i da upravljaju tokovima svog života u oblasti učenja, rada i drugim oblastima u kojima mogu da se steknu i primene sposobnosti i kompetencije.
Karijerno savetovanje je proces koji se sastoji iz:

  • procene kompetencija, kvaliteta i afiniteta ličnosti,
  • preispitivanja održivosti željenih karijernih planova putem analize prepreka za njihovu realizaciju,
  • formulisanja karijernih ciljeva i akcija za njihovo ostvarivanje, kao i alternativnih karijernih ciljeva.

Osim procene sposobnosti, osobina i veština, savetnik klijentu pruža celovitiji uvid u mogućnosti razvoja, usavršavanja i samoaktualizacije. Međutim, ovde se proces ne završava.

Osnovna uloga savetnika je da pruži klijentu širu perspektivu za buduće samostalno upravljanje karijerom, odnosno da ga osposobi za doživotni proces ovladavanja potrebnim veštinama. Proces omogućava klijentima da budu odgovorni za razvoj vlastite karijere i spremni da se prilagode promenama.