27 jun

Lideri u antičkoj Heladi

Svetionik Svetog Teodora

Svetionik Svetog Teodora

Kad čujete reč Odiseja, na šta vas to asocira?

Verovatno na avanturistička putovanja.

A šta kaže Google? Odiseja je dobila ime po glavnom junaku Odiseju, a on svoje ime, verovatno od reči odēgós = vodič.

Zašto vodič? Zato što nas on uvek dovede do cilja, ma koliko dugo i komplikovano putovanje bilo.

I zato što on zna i ume da se snađe malo bolje od nas. Reklo bi se da ima više sposobnosti i veština od nas. Na šta vas to asocira?

Mene, na lidera.

„Odiseja“ najčešće znači – dugo putovanje puno avantura. Isto tako, sinonim je i za mukotrpna putovanja.

Dalje, može biti skraćenica za nebrojena iskustava koja nam pomažu da dođemo do saznanja ili razumevanja kako funkcioniše život.

Život i ono što on sa sobom nosi  nije se mnogo promenio od vremena kada je hrabri Odisej zaslužio da postane heroj Homerove Odiseje.

U najkraćem (koga mrzi da čita dalje) Odisej je proveo 20 godina vraćajući se kući iz Trojanskog rata. Tokom tog dugog putovanja, doživeo je neverovatne avanture i naučio mnogo o sebi i svetu, tako da odiseja može predstavljati i duhovno i emocionalno putovanje u potrazi za ciljem.

A sada ću vam uz ugla savremenog liderstva malo prepričati čuveni Homerov ep, jer u mitovima stvari često teku kao i u životu, pa čisto da povučemo paralele. Ja sam ( a nadam se da ćete i vi) bila iznenađena koliko liderskih osobina ima naš antički junak i koliko se ništa nije promenilo od kada je sveta i veka.

 

ODISEJ

 

Iako kraljevskog porekla, iako su mu preci bili bogovi Zevs i Hermes, Odisej je bio bez kraljevstva, što bi značilo bez početnog kapitala, tj. morao je sam da se dokaže, ništa tata i mama. 😉

Za početak, trebalo se priključiti nekoj moćnijoj korporaciji, gde bi s vremenom mogao da napreduje, a pošto u to vreme oglasa za posao nije bilo, umesto toga, valjalo je dobro i pametno se oženiti. Ali kako da se to izvede, kad je konkurencija nebrojena, a dobrih prilika malo? U to vreme, najperspektivnija udavača je bila lepa Helena, kći Tindareja, kralja Sparte. Međutim, za njenu ruku su se borili i mnogi drugi, što je moglo (a kasnije i jeste) da izazove rat u staroj Grčkoj. Dok su se prosci nadmetali i sevale varnice na sve strane, tata kralj je bio van sebe. Nije znao šta da radi i kako da se spasi bede. Nije dobro kad imaš ružnu kći, a još gore je kad je lepa.

E, tu se pojavio naš Odisej. Savetovao je očajnog kralja da digne ruke od visoke politike kada mu je ćerka u pitanju i da dozvoli Heleni da izabere muža po sopstvenoj volji. Helenine prosce naveo je na to da se svečano obavežu da će njen izbor prihvatiti bez pogovora, a njenom odabraniku pružiti svaku pomoć.

Odisejove „meke“ veštine – komunikacione sposobnosti, moć ubeđivanja, javni nastup i strateško planiranje lako su prepoznatljive u ovom delu njegove biografije. Isto tako, moramo mu odati priznanje za vanserijski talenat za nalaženje jednostavnih rešenja u kriznim situacijama, veštinu pregovaranja, rešavanje konflikata i liderski brending. Šta kažete?

To mu stari kralj Tindarej nije zaboravio i kad je Odisej zaiskao ruku Penelope, on mu je pomogao i ubedio svog brata da organizuje trku između prosaca, jer je Odisej bio poznat po hitrosti. Tako je Odisej najzad došao do svog kraljevstva koje je obuhvatalo ostrva Itaku, Kefaloniju, Zakintos i obližnje kopno.

 

Odisej i Penelopa u svom kraljevstvu

Odisej i Penelopa u svom kraljevstvu

Sa tim početnim kapitalom, mudro je započeo start ap. Njegove odluke su bile u saglasnosti sa odlukama skupštine i voljom naroda, dok je sa susednim kraljevima je živeo u miru, tj. poštovao je konkurenciju. Njegov liderski stil se odlikovao uvažavanjem podanika, i pravednim donošenjem odluka. Osim toga, bio je vešt u delegiranju izazovnih zadataka, čime je pokazivao poverenje u sposobnosti svojih podređenih, a sa druge strane, očekivao je visoku posvećenost i efikasnost u izvršavanju istih. Sve to zajedno, rezultiralo je visokim nivoom lojalnosti prema njemu kao lideru.

Iako je sve što je bilo u njegovoj moći pokušao da učini kako do sukoba ne bi došlo, život n(i)ekada nije pravedan prema liderima, pa je Odisej morao poći u rat. Niste ni sumnjali da se i tamo istakao, ne samo hrabrošću nego i sjajnim idejama. Njegova zamisao da od drveta naprave konja u koji bi ušli najbolji junaci i koji bi igrajući na kartu iznenađenja, na prepad pobedili trojance, sprovedena je u delo. Napravljen je ogromni „trojanski konj“ u koji je i sam ušao, što je bio odsudni momenat za pad Troje. U ovom delu njegovog putešestvija dolazimo do ključne uloge lidera:

Lidеr trеbа dа imа spоsоbnоsti, vоlјu i žеlјu dа svој tim mоtivišе i vоdi kа оstvаrеnju cilјеvа. I tо nе sаmо pukim izdаvаnjеm nаrеđеnjа, vеć ličnоm hаrizmоm i еnеrgiјоm, kао i ličnim primеrоm kојi daje svојim pоdrеđеnimа.

Ovo je početak priče o Odiseju kao lideru, i javite se ako vam se svidela, jer je u tom slučaju možete smatrati uvodnom pričom koja vas vodi u svet antičkih lidera.

Ja ću biti vaš odegos, a vi pišite o kom lideru biste voleli da pročitate nešto više.

06 jun

Lider ili konj

Dugo, baš dugo se bavim i proučavam liderstvo. Svašta nešto sam naučila u međuvremenu. Znala bih mnogo, baš mnogo toga da vam napišem o tom fenomenu. Osim toga, mogla bih danima da držim treninge na temu liderstva. Imam i dosta stabilne stavove o mnogim pitanjima vezanim za lidere. Sve je to rezultat tona pročitanog teksta i godina provedenih u „klesanju“ lidera putem executive coachinga. Sve to vreme sam „klesala“ i sebe. Došla sam u to stanje razvoja, da sad, otprilike, tačno znam kada grešim i šta bi trebala da uradim umesto onoga što radim, ali počesto uživam u tome što grešim. Greške su, kao i uvek, na moju štetu. Međutim, to je jače od mene, kao i uvek. Kao i kod svih.

Ali nećemo sada o tome.

Kad kažem lidere, onda mislim na vođe svih vrsta i boja: porodične,  navijačke, biznis, političke, sindikalne, estradne… One koji imaju sposobnosti i one koji su se tu zatekli sticajem okolnosti. Nisam napisala srećnih okolnosti, jer to je zapravo nesreća i za njih i za one koji su oko njih. Da bi do te spoznaje došli, potreban je protok vremena , a ono neumitno prolazi. Onda svi oni zajedno shvate da su to bile stvarno nesrećne okolnosti.

Ali nećemo ni o tome.

Ono što sam htela da vam prenesem ovim tekstom je nešto što je ostavilo dubok utisak na mene, a to je jedna rečenica Bertolda Brehta:

“Ako želite da vodite ljude, morate da im okrenete leđa.“

I sad, ja godinama unazad učim sebe i druge da vođa pokazuje smer, daje primer, ima viziju… Da, sve je to tačno. Ali vođa mora biti okrenut leđima… odzvanja mi u ušima.

S jedne strane, to je ok, razmišljam. Ideš napred, iza tebe sledbenici kojima si ti okrenuo leđa, oni pokušavaju da te ne izgube iz vida, neko od njih uspe da ti priđe i bliže nego što bi trebalo i bliže nego što je pristojno… ali nema veze, sve dok te slede… ti si na pravom putu…Tebe baš briga, jer ti juriš, vetar ti u kosi… misliš da ćeš da poletiš… ma poletećeš sigurno. Tako bar izgleda. Ko sad da misli o padu?

Jednim okom gledamo napred, a jednim pozadi.

Jednim okom gledamo napred, a jednim pozadi.

Sva ova jurnjava me podseti na skoro naučenu priču o konjima. Kada konji idu jedan iza drugoga, razmak između njih mora biti najmanje onoliki koliko je dugačak jedan konj. Zašto? Zato što niko ne voli da mu se neko gura u zadnjicu. Tako su mi rekli. Tako je, kažu, među konjima. I da, opasno je zato što kažu da konj može da gleda jednim okom napred, a drugim pozadi i da on uvek vidi kad mu se neko približi. Onda direktno kopitom udara i lomi nogu jahaču. Mi ljudi, nemamo tu sposobnost da gledamo napred i pozadi.

Valjda su zato kod nas pravila nešto drugačija.

22 okt

Pravi lider

Svako od nas još kao dete je imao nekoga na koga je želeo da se ugleda, da bude baš kao on kada poraste. Imali smo uzore kojima smo se divili – sportiste, pevače, glumce… Kako je vreme prolazilo, tako smo menjali interesovanja, pa su se menjali i uzori, ali neki ljudi, neke vrednosti, ostaju nepromenjive veličine. Traju generacijama.
Prezime Novaković je u Baru i okolini svima poznato. Deda je bio vozač autobusa, ali omiljen čovek čije se anegdote prepričavaju i dan danas. Otac isto, a sin… E, sin je posebna priča. Da počnemo od nadimka, jer on o čoveku najviše govori. Sin ima nadimak Cakan, a nije filmska zvezda. Zovu ga i Brat iako im on to nije. I za jedno o drugo postoji objašnjenje, ali doćićemo i do toga.

 

22405364_1953211124934498_555489196504023051_nPredstavljam vam Radomira Cakana Novakovića. Ovo je priča o jednom netipičnom lideru, o lideru koji izaziva osmeh na licima ljudi gde god se pojavi, jer svojim delima pokazuje šta je to biti pravi lider koji radi za dobrobit svih.

Za njega kažu da je najbolji i najpopularniji lider u regionu. Tako kažu jer ga ne poznaju i ne znaju da je on sve to i mnogo više i van regionalnih granica. Pokušajte da se setite nekog vlasnika kompanije koji je najbolje radnike nagrađivao luksuznim putovanjima na Bahame i Sejšele ili ih slao na krstarenja Mediteranom. Dobro, možda ima. Ali ima li nekoga ko je pored toga redovno stipendirao studente slabog materijalnog stanja? Ili im kupovao nove automobile? Ili pokušao i najčešće uspeo da pomogne svima koji su mu se obratili i zatražili pomoć? E, sve to zajedno u jednom čoveku, toga nema, ili bar meni nije poznato.
Ne znam da li ste do sada imali priliku da upoznate pravog lidera. Ja sam upoznala mnogo njih koji su sjajni u teoriji i/ili imaju po neku od liderskih osobina. Bilo ih je koji imaju viziju, preuzimaju rizike i odgovornost, ali pravi lider je neko ko nam pomaže da prevaziđemo sopstveni sebičluk, slabost i strah i podstiče nas da radimo bolje nego što bismo sami radili. Pravi lider nas inspiriše da činimo dela za koja iskreno verujemo da su dobra i koja želimo da činimo, ali nismo u stanju da se sami pokrenemo.22751424_1908874482461056_376494442_o (1)

Prihvatanje odgovornosti nedvojiv je deo liderske uloge. Kao vođa, on je snosio odgovornost za sve što je njegova firma uradila – a onda se ta odgovornost proširila i na društvenu zajednicu. Jer, pravi lider je nesebičan. On će učiniti sve što je u njegovoj moći da i drugima bude dobro, da dosegnu svoj maksimum.

liderstvo i učenjeUčenje je takođe sastavni deo uloge vođe, i kad smo se upoznali, prvo što mi je Cakan rekao bilo je – ja od vas mogu da naučim puno, ali i vi od mene. I to je tačno. Naučila sam kako se postaje najpopularnija politička ličnost u multikulturalnoj sredini opterećenom mnogim teretima iz prošlosti, kako treba da rukuješ upravljačem ako voziš ljutu mašinu i nalaziš se na jako prometnom auto putu i još mnogo toga.
Pre svega, naučila sam da pravi lideri vole promene, uvek imaju vremena da saslušaju ljude i da nikad ne daju lažna obećanja. To je kredibilitet koji se prepoznaje. I koji traje.

02 maj

Promišljanja o vašem lideru

images

Stvarnost koja nas okružuje me tera da sa vama podelim neka razmišljanja. Napisaću samo nekoliko rečenica, mada bi iz ovoga mogao da se izrodi traktat o liderstvu. Sve što u nastavku teksta pročitate je promišljanje uvaženih naučnika i praktičara iz oblasti liderstva.

Ko je lider?
Lider je lider upravo zato što mu njegovi pratioci daju legitimno pravo da umesto njih artikuliše značenja stvari, događaja i pojava u okruženju i da oblikuje akcije koje povodom tih pojava treba preduzeti.

Na koji način posmatrate realnost?
Koristeći javni govor, lider određuje okvire (frames) za sliku realnosti koju razvijaju njegovi sledbenici. Uticaj koji lider ostvaruje na članove organizacije proističe upravo iz činjenice da njegovi sledbenici vide svet kroz vizuru koju im lider postavlja. Oni gledaju svet i interpretiraju ga kroz «njegove» oči.

Da li ste zavisni?
Liderstvo pretpostavlja da postoji odnos zavisnosti, koji se formira između vođe i njegovih pratioca. Ta zavisnost je dobrovoljna, što znači da pratioci smatraju da je za njih bolje da neko drugi, umesto njih, interpretira realnost i određuje pravce akcije.

Da li je vaš lider pouzdan?
Svaki lider mora biti pouzdan i pratioci moraju imati poverenja u njega. Zato on mora biti dosledan. Čak je važnije za lidera da bude dosledan nego da ga pratioci vole.

Da li vaš lider zna da upravlja sobom?
Lideri po pravilu imaju i veoma preciznu i tačnu sliku o sebi i svojim sposobnostima. Ukoliko ovaj element liderstva izostane oni mogu postati izopačeni i naneti velike štete svojim pratiocima.

Kada se koristi autokratski stil vođstva?
Liderstvo je situacioni fenomen – u različitim kontekstima se primenjuju različiti stilovi liderstva. Autokratski stil vođstva karakteriše odsustvo bilo kakve participacije podređenih. Lider sam donosi odluke i preuzima odgovornost za posledice. On određuje kako će se odluke sprovoditi i vrlo strogo usmerava sledbenike u tom procesu sprovođenja. Rutinski i jednostavni zadaci, stabilno okruženje, dovoljno vremena, slaba obrazovna struktura podređenih i jednostavno merenje rezultata su faktori koji vode autoritarnom stilu.

Da li ste to uradili vi?
„Lider je najuspešniji kada ljudi jedva znaju da postoji. Kada je posao završen, a njegov cilj ostvaren, ljudi će osećati da su to postigli sami.“ Lao Tzu (VI vek pre nove ere)