28 jul

Mama, nije to za vašeg sina

Imali ste priliku da čujete samo uspešne priče o koučingu.

A NISU VAM REKLI DA KOUČING NIJE ZA SVAKOGA.

Sreća je što su takvi baš retki.
Pročitajte priču o dečku sa kojim koučing nije bio moguća opcija za napredovanje.

20292675_856315064517520_5536279484221553651_n

KOME KOUČING NE POMAŽE

Dobila sam poziv od jedne mame. Pita da li sam ja ta koja se bavi koučingom i koju je gledala na televiziji. Ja se malo zbunih, ova prva jesam, ali dugo me nije bilo na televiziji, pa nisam sigurna da misli baš na mene. Reče, ma da, da, jeste. Gledala sam vas pre otprilike šest meseci, ali, znate, malo mi je trebalo vremena da ubedim sina da Vam se javi. Eto, sad je rekao da hoće, pa zovem u njegovo ime da zakažem.

U redu, kažem ja, a kažite mi koliko sin ima godina. Ima trideset dve i ispriča mi da je završio fakultet, da je radio kao asistent na istom, da je postao tehnološki višak i da ona smatra da od tada više ne može da se pokrene u životu.

Ops, pomislim ja, ali zakazasmo sesiju.

Na vratima se pojavi izuzetno lep dečko. Ispriča ukratko svoju šturu priču, kako je on, u stvari, zadovoljan svojim životom, iako smatra da bi verovatno trebalo da se zaposli i da bi negde u budućnosti trebao da ima porodicu, pa zato treba da nađe posao, da bi njih izdržavao.

Devedeset minuta sam pokušavala da pronađem jednu, samo jednu stvar do koje mu je stalo u životu. I sve to vreme su bili neodređeni odgovori:
Pa, stalo mi je do tenisa, ali i bez njega bih mogao ako bi morao.
Imao sam devojku sa kojom sam bio dugo u vezi, ali kad smo raskinuli, nisam nešto mnogo patio, verovatno mnogo manje nego neki drugi. Mislim, bilo mi je stalo do nje, ali kad bi se merio sa drugima, mislim da mi nije baš toliko bilo stalo.
Fakultet sam završio jer mi je bilo lako. Nisam se mnogo upinjao ni trudio.
Stan sam napustio jer više nisam primao platu, pa mi ni ovako kod roditelja nije loše.
Kad su rekli da sam višak, meni je to bilo ok jer sam bio najmlađi na fakultetu.
Meni ništa ne treba. Možda neki posao koji ću da odrađujem jer bi trebao da se zaposlim, ali ne nešto preterano zahtevno…

Kada sam ga ispraćala na vratima, i meni i njemu je bilo jasno da se više nikada nećemo videti. Odluka je bila jednoglasna.
Postoje ljudi koji ne žele da se menjaju, koji ne žele da napreduju i zadovoljavaju se datim, čak i minimalnim, iako imaju potencijala za veoma ispunjen i uspešan život. Takve ljude zovem – SVE JE IMO, NIŠTA IMO NIJE.

I posle Balaševića, ostaje još da citiram Arsena Dedića „ŠTETA, NEPOVRATNA ŠTETA.“

 

22 apr

Koliko je važno iskustvo

Sve je počelo neočekivano i slučajno (?) kao i obično.

Srele se drugarice iz srednje škole i udarile u duboku filozofiju života. Kao, šta smo bile, šta smo htele, gde smo stigle i šta ćemo dalje. I sad, da me ubijete, ne znam šta sam ja to prepametno i dubokoumno izgovorila, kad mi jedna od njih reče, da treba da se usmerim prema koučingu. Naravno da sam je pitala šta je to koučing. I naravno da mi je ona odgovorila, ali se sad, opet da me ubijete ne sećam šta. Nije me se dojmilo, što bi rekle naše komšije Hrvati, ali pre će biti da nije bilo vreme za to. Ko bi ga znao.

I godinu dana kasnije, bi neka prilika, tačnije HR konferencija, na kojoj sam mnogo pažljivije slušala i razumela šta je koučing i poželela da krenem u te vode.

Učenje je za mene bilo sjajno, do tada nedoživljeno iskustvo. Sećam se moje prve koučing sesije. Ja kao kouč, moj klijent (za tu priliku) i supervizor. Samo što je klijent ispričao problem koji ga tišti, kouč blic krigom reši problem. Kouč presrećan, u najmanju ruku očekuje da preskoči razred. Supervizor zgranut. Bira reči, pokušava da me ne razočara… Šta ne valja, čudim se, pa ponuđeno rešenje je fenomenalno? Onda su prošli meseci obuke, i ja sam shvatila šta nije valjalo.

U koučingu ima puno situacija kada se desi twist što bi mladi rekli, ali ne valja kada se obrnu neke stvari koje treba da budu stabilne. Kao na primer, proces, poverenje, briga za klijenta, posvećenost zajedničkom cilju…

I kad smo već kod toga, čitam neki dan, neke komentare. Vodi se diskusija da li kouč treba ili ne da bude u nekoj ozbiljnijoj životnoj dobi? Jedni insistiraju na iskustvu, a drugi na tome da koučing nisu odgovori nego pitanja, pa u skladu sa tim ni iskustvo nije bitno.

2017-04-22-20-51-01-578I onda, setih se da sam na „diplomskoj žurci“ nakon završetka obuke iz koučinga u ogromnoj sali hotela Hillton po ko zna koji put bila zatečena. Sve sam očekivala ali da od preko 350 diplomaca iz svih delova sveta, svega desetak bude ispod 50 godina, to nisam.

E, sad…ili Englezi nešto ne znaju, ili je iskustvo bitno?

19 maj

Ostali treninzi i radionice u junu

Personalni razvoj

 

Trening - Personalni razvoj

Datum održavanja treninga: 08.06.2015.

Razvojni trening koji se bavi temama kao što su samopouzdanje, samosvest, samomDaum otivacija, odnos prema sebi i drugima, ličnom promenom, praktičnim rasuđivanjem i mnogo toga još. Na ovom treningu, učesnici će povećati znanja iz oblasti emocionalne inteligencije i biće u stanju da bolje razumeju svoja i tuđa psihička stanja i ovladaće veštinama koje su im potrebne za kontrolu emocija, donošenje odluka i sprovođenje istih, izlaženje na kraj sa problemima i uspostavljanje konstruktivnih odnosa. Opširnije o treningu.

Cena treninga: 100 €

Prijava za trening

Dinamika timskih odnosa

 

Trening - Dinamika timskih odnosa
Datum održavanja treninga: 12.06.2015.

Na ovom iskustvenom treningu učesnici će otkriti koje mesto i funkciju zauzimaju u timu i zašto je to tako. Iako se svako od nas prilagođava različitim društvenim okruženjima, svi mi imamo određene obrasce po kojima funkcionišemo. Otkrivanje i uočavanje ovih obrazaca, demistifikacija nesvesnih potreba i upoznavanje sa širom slikom života grupe omogućiće vam prevladavanje barijera, oslobađanje kreativnog kapaciteta i bolje funkcionisanje u realnom okruženju. Opširnije o treningu.

Cena treninga: 100 €

Prijava za trening

Socijalna psihologija

 

Trening - Socijalna psihologija

Datum održavanja treninga: 18.06.2015.

Jedan od najboljih načina da upoznamo sebe je da upoznamo stvarni svet koji nas okružuje. Na ovom treningu učesnici će naučiti kako da prepoznaju socijalne uticaje i kako da se pripreme za sve izazove koji ih očekuju na poslu i u privatnom životu.
Ljudsko ponašanje može biti beskrajno iznenađujuće i zato je potrebna snažna podloga na kojoj ćemo graditi sopstveno razumevanje društva koje nas okružuje. Opširnije o treningu.

Cena treninga: 100 €

Prijava za trening
19 maj

Postanite lider koji motiviše!

Pripovedanje je mnogo korisnije nego što većina nas može da pretpostavi. Najveće koristi su: inspiriše organizaciju, postavlja viziju, uči važne lekcije, definiše organizacionu kulturu i vrednosti, objašnjava ko ste i u šta verujete.

Trening - Liderstvo putem motivacionih priča

Zašto je umetnost pričanja priča toliko važna za lidere?

Zato što ljudima ne možete da naredite da budu kreativni, ili motivisani ili da budu angažovani na poslu. Ljudski mozak ne funkcioniše na taj način. Sve to možete sa dobrom pričom. Ne možete im narediti da “čitaju pravila”, jer se ona najčešće ne čitaju, ali im možete ispričati priču o ženi koja je sledila pravila i dobila povišicu. U svakom slučaju, priča je efikasnija od naredbe.

Svaka organizacija ima svoje priče, samo pobedničke znaju da iskoriste te priče!

Zaposleni će svakako pričati priče o vašoj organizaciji, hteli vi to ili ne. Srećom, možete da im pomognete u izboru priča. Način na koji ćete to da uradite? Prvo vi njima ispričajte priču!

Mesto: Up life centar, Kosovska 15/2a, Beograd
Datum i vreme: 03.06.2015. 9h-17h
Cena: 100 €

Pročitajte više i prijavite se OVDE.