02 mar

Ego nije manijak nego pas

Jeste li primetili da većina ljudi, u razgovorima, nevešto prelazi na drugu temu kada se pomene ego? Kao da je ego neka neuhvatljiva, negativna pojava ili stanje koje još niko nije uspeo da definiše, pa kad već nije, neka tako i ostane.

images

Smatra se poželjnim da prozbore neku reč da ispadne kao da znaju, da ne bude da su neobrazovani, malo da trepnu i klimnu glavom, ali u suštini, brže bolje se izmeštaju iz tog neprijatnog okruženja ega. Jer, većina EGO konzumira kroz krilatice tipa:

  • Manje ega, više talenta.

  • Izgubiš ego, izgubiš ograničenja.

  • Najgori neprijatelj tvoje duše je ego.

Al’ ako se baš zadese u situaciji da o njemu pričaju, ispostaviće se da po tom pitanju imamo dve glavne skupine. One koji ga se stide jer znaju da to nešto nije „in“ i oni koji nemaju problem sa tim da priznaju da im je „ego veliki“, šta god on značio. Sama reč „priznaju“ govori da i ovi drugi prihvataju da ego nije baš društveno prihvatljiv, ali eto, oni su dovoljno hrabri, pa bar to javno obznane. Kažu da znaju da ih ego koči u mnogim stvarima, da im u konačnom nanosi štetu, ali je to jače od njih, deo njihove ličnosti i javnim priznanjem šalju poruku – uzmi li ostavi. Osim te dve glavne grupacije, ima i onih koji smatraju da je ego jasan iskaz samopoštovanja, iskrenog shvatanja ljubavi prema sebi i mnogo toga još…

Čitala sam mnogo stručnih tekstova na ovu temu. Prisustvovala tribinama i naučnim skupovima. Slušala uvredljive komentare jednih stručnjaka na račun drugih kako ovi/oni ništa ne znaju, i da slobodno mogu da bace svoje diplome.

I posle svega, nije mi teško da vizualizujem nekoliko sličica koje ilustruju čoveka i njegov ego. To izgleda otprilike ovako…

  • Šeta čovek ulicom i vodi na povodcu malo kučence koje kevće na čopor pasa iz kraja.
  • Ogromni buldog vuče čoveka pravo na čopor pasa iz kraja.
  • Odani pas čuvar hoda uz nogu sa vlasnikom. Tu je da ga štiti, tu je da ga brani, ali ne i da ga dovede u nevolju.

Ova treća slika bi mogla da vam se svidi, stavila sam je tu da je izaberete kao model koji vam odgovara. Vi ste vlasnik vašeg ega.

28 okt

J..e li vas ego?

Beograd, oktobar, Sajam knjiga. Poznajete li nekoga ko imalo drži do svog dobrog glasa, a da se nije pohvalio da je bio na Sajmu? Nema takvog.

Nisam bila na Sajmu. Iskreno, strašno me smara ta gužva, štandovi, depresivni enterijer i eksterijer ofucanog beogradskog sajmišta. Da me osećaj ne vara utvrdila sam prošle godine kada sam predstavljala svoju monografiju „Koučing“, pa nisam mogla da se izvinem izdavaču i posetiocima zbog izostanka.

„Vjerujem. Svatko od nas bira svoje okove. I svoje slobode. Vjerujem da se možemo osloboditi samo ako to želimo. Jer nisu lanci u rukama drugih. U našim su rukama.“

Srećom.  U danima knjige u Beogradu, organizuju se male, tople književne većeri i na lepšim mestima u gradu. Ove godine, „The school of life“ organizovao je druženje Ingrid Divković sa nama koji ne odosmo na Sajam.

20151028_202040

O njenoj knjizi „J..e li vas ego“ neću mnogo da vam pišem. Samo još jedan citat.

„Postoje trenuci za koje vrijedi živjeti, boriti se, plakati, vrištati, smijati se. A takvi trenuci nemaju veze ni sa srećom ni sa tugom. Već s nama samima. Kada to shvatimo, možda i možemo pokušati živjeti.

Jer od kakve je koristi poslati čovjeka na Mjesec, ako ne možemo živjeti na Zemlji?

Život, ispuni sve želje. Ništa nije bez rizika.

To znamo. To osjećamo. To  živimo.

Al prije nego nam se ispune sve želje, želim vam nešto reći.

Život je jebeno prekratak.

Ne bi smio biti uništen tako ludim igrama kao što su igre EGA.“

20151028_201517