23 jun

Transilvanija – treći deo

Castle Peles

Kada je kralj Karol I od Rumunije (1839-1914), pod čijom vladavinom je zemlja stekla nezavisnost, prvi put posetio mesto budućeg zamka, zaljubio se u veličanstveni planinski pejzaž. Ako se kralj zaljubio, koji se svakakvih čuda nagledao, zamislite kako sam se ja osećala kada sam videla taj nerealno lep prizor. Dvorac izgleda kao da je nacrtan i spušten u to neverovatno okruženje.

Dvorac zagrljen Karpatima

Dvorac zagrljen Karpatima

Kralj je želeo zamak u nemačkom stilu, na Karpatskim planinama, kao uspomenu na njegovo germansko poreklo, zato i sličnost sa nemačkim dvorcima.

Ovaj zamak je korišćen kao letnja rezidencija kraljeva Rumunije. Nekoliko pomoćnih zgrada su izgrađene istovremeno sa zamakom: Zgrada Garde, Ekonomat, Lovačka kuća Foisor, kraljevske štale i elektrana. Peles je postao prvi zamak u svetu koji je u potpunosti napajao lokalno proizvedena električna energija. Otuda su im bili dostupni svi moderni uređaji – lift, telefon, usisivač…

Mali Peleš

Zamak Peles ima 3.200 kvadratnih metara sa više od 160 soba, od kojih su mnoge posvećene temama iz svetskih kultura (na sličan način kao i druge rumunske palate, poput Palate Cotroceni). Sobe variraju po temama (kancelarije, biblioteke, oružarnice, umetničke galerije) ili po stilu (Florentinski, Turski, Mavarski, Francuski, Imperijalni); sve su izuzetno bogato nameštene i ukrašene do najmanjih detalja. Postoji 30 kupatila. U zamku se nalazi jedna od najlepših kolekcija umetnosti u istočnoj i srednjoj Evropi, koja se sastoji od statua, slika, nameštaja, oružja i oklopa, zlata, srebra, vitraža, slonovače, tapiserija i tepiha. Možda su najpopularniji i najpriznatiji ručno obojeni delovi vitraža, koji su uglavnom iz Švajcarske.

toranj

Dvorište dvorca, sa fontanom u sredini, ima divnu dekoraciju, napravljenu od biljaka i cveća; sveobuhvatno, fasade zgrade su animirane elegantnim crtežima.Oslikane fasade

U baštama se nalaze i fontane, stepeništa, lavirinti, mermerne staze i drugi ukrasni predmeti. Dvorac Peles nije samo prijatno mesto tokom leta. Kralj je želeo da on bude i nacionalni spomenik, što objašnjava jednostavan ali veličanstven stil. Unutrašnjost dvorca je pravo umetničko čudo, zbog lepote i jedinstvenosti obrade drvenih detalja i vitražnih prozora. Zamak poseduje pozorišnu sobu sa 60 mesta, stakleni plafon Dvorane slavnih je pokretan, pokreće se električnim motorom, a imao je centralno grejanje još 1883. godine.

Ulaz

Dvorac i jedinstvenost okruženja… sve je urađeno sa toliko ukusa i stila da daleko zasenjuje neke zapadnoevropske, mnogo poznatije građevine.