18 jul

Priče iz Belgije – Brisel

Kada sam prvi put sletela u Brisel, dočekala me je drugarica i celim putem dok me je vozila prema hotelu bila je neviđeno srećna i stalno je ponavljala: „Vidi! Suv asfalt!“ Kada je to izgovorila peti put, upitah je zašto je to tako bitno.

„Pa ovde je to neverovatna retkost. Stalno je vlažan zbog kiše.“

Eto, tako me je Brisel dočekao. Baš se potrudio oko mene, zato sam ga valjda zavolela. Sad već slobodno mogu da kažem – volim Brisel. Stvarno ga volim zato što mi se mnogo sviđa. A šta mi se sviđa?

Mali je grad u odnosu na Beograd. Recimo 2-3 puta manji. Čist je, zelen i uređen. U njemu živi belgijska kraljevska porodica i sva svita zvaničnika i službenika Evropske Unije. Dobro, to baš i nije neki razlog, ali nam govori da ipak, ima tu nešto. Nisu oni slučajno izabrali Brisel. Kada vidite da se na vrhu zvanične palate kralja Belgije, Palais Royal, vijori zastava, znajte da se kralj nalazi u zemlji.

7b5b27bdf5830198e60c7458bbe4b030

A ja sam izabrala da upoznam grad počevši od glavnog trga, Grande place, koji je je vrlo specifičan u svojoj kitnjastoj arhitekturi. Izgrađen je krajem 17. veka u baroknom stilu. Ovde možete videti kuće gildi, ali i arhitekturu iz perioda gotike, francuskog stila Luja XIV. Ništa od svog tog sjaja nije izgubio do danas. Zgrada koja dominira ovim trgom je Gradska Kuća, izgrađena 1402. godine. Koliko god da sam se trudila da se odmaknem i obuhvatim slikom, uvek bi je presekla. Evo jedne, nije moja, al je uspela. :) Od 1971. godine, svake druge godine u avgustu, ovaj trg bude prekriven tepihom cveća, što predstavlja pravu turističku atrakciju.

d9c4d7aa6f4edea6368d02ef0ac50e2e

Odmah tu, bočno jednom uličicom, ugledah muzej čokolade. Belgijanci vole da kažu da je njihova čokolada bolja od švajcarske, ali da svet to još nije priznao. Nikada ranije nisam bila u sličnom muzeju i odlučih da platim ulaznicu, mada mi ni ulaz, ni veličina muzeja nije odavala poverenje.museum_hi

Tako je i bilo. U prizemlju, poslastičar meša čokoladu u velikoj limenoj vangli. Pored njega neki stari, simpatični „ala“ Smederevac, modle za praline i to je to. Na drugom spratu u staklenim vitrinama servisi za čaj, na trećem posteri berača kakaoa i poneka šolja. Kad završimo obilazak muzeja, rekoše da možemo da degustiramo crnu, belu i mlečnu čokoladu koju je majstor upravo izvadio iz kalupa. Sa indignacijom sam odbila da probam jer sam se osetila prevarenom. Samo tada i ni jedan drugi put. Nešto razmišljam, to se Brisel igrao samnom toplo-hladno, dok me nije osvojio.

A osvojio me, između ostalog, hranom. Nigde nisam videla toliko dobrih restorana sa tako dobrom hranom. Velika je konkurencija i svi se trude i uspevaju da budu posebni. Brisel je vodeći grad u Evropi po broju nagrađivanih restorana. To je za turistu manje bitan podatak, ali ako vam kažem da nisam neki ljubitelj kineske hrane, a da bi dala pet Mišelinovih zvezdica kineskom restoranu u kome sam bila, onda vam to sigurno nešto znači. To nije ta kineska hrana koju ne volim. Tu je sve bilo čarobno – unutrašnji ambijent, eksterijer, način posluživanja, posluženje, sve!

Posebne su takođe i pijace. Posebno je i pivo. U Briselu postoji preko 450 vrsta piva i svako pivo se služi u određenoj čaši koja je specijalno rađena baš za tu vrstu piva, jer mu poboljšava ukus. Pivo je za belgijance kulturno nasleđe. Izbor je ogroman: pivo sa ukusom višnje, maline, breskve… Inače, kultura pijenja aklohola je kod belgijanaca posve drugačija nego kod nas. Oni se, bar sam ja to tako doživela, stalno igraju sa alkoholom. Malo piju, dođu do granice, naprave pauzu, nastave dalje, naprave pauzu i sve vreme uživaju u blagoj opijenosti.

Opijeni ćete biti i vi Briselom. Sigurna sam da će vas oboriti s nogu, što od umora, što od lepote i doživljaja. A onda je lako da ga zavolite. :)

P1150096

17 jul

Priče iz Belgije – Knokke

Nastavljamo putovanje po Belgiji i stižemo u Antverpen.

Prema legendi, grad je dobio ime po divu Antigonu koji je živeo pored reke. Div je uzimao taksu od onih koji su hteli da plove rekom. Onima koji bi odbili da plate, div bi odsecao šaku i bacao je u reku. Najzad, mladi heroj Silviuc Brabo je odsekao divu šaku i bacio je u reku. Otud ime Antverpen (hand werpen – baciti šaku).

I sad, vi mislite da ću da nastavim da pišem o Antverpenu, a ja imam iznenađenje za vas. :) U tom divnom lučkom gradu proveli smo ceo dan i negde posle osam uveče, već ozbiljno iscrpljeni, razmišljali smo da bi valjalo kratiti put za Brisel. Kad, međutim. 😉 U to doba dana u Belgiji, sunce se ne predaje. Pošto se mrak u junu, na toj geografskoj širini i dužini, očekuje tek oko 22,30h, pala je odluka da se uputimo još severnije, do same granice sa Holandijom. Cilj je bio Knokke, grad koji se nalazi u provinciji Zapadna Flandrija. Knokke je najsevernije primorsko odmaralište na belgijskoj obali, a nastao je izgradnjom nasipa da bi se zaštitilo područje oko morske ruke.

Celim putem do grada – letovališta prolazili smo kroz neverovatno lepe predele. Prirodom, tj. vodom ograđena ostrvca i na njima, zamislite krave! Nekoliko hiljada krava! Niko ih ne čuva, jer za tim nema potrebe, nemaju kud. Dalje, ono što me je takođe ubacilo u rebus je, zašto njihove krave u to vreme nisu u štali? Zašto naše sa prvim zalaskom sunca odmah uteruju u zatvorene prostorije, a ove po celu noć napolju? Gledam, neke spavaju na livadi, neke se šetaju, po neka lenjo pase travu…

Svašta?!? :)6a00d8341c660253ef01a73dc6d138970d

Fascinacija sa kravama me još nije prošla, tek, stigosmo u Knokke.
Prvobitno je bio naseljen ljudima iz Brisela koji su tražili mir u prirodi. Početkom 19. veka, umetnici kao što su James Ensor, Alfred Vervee i drugi počeli su često da posećuju mali zaseok. Slikari su iznajmili mlin i osnovali Cercle des Artistes 1880. godine. Seoce postepeno postaje turistički grad za bogatu klijentelu. Danas je Knokke poznat po svojim plažama i s ponosom nosi titulu mondenskog letovališta. O restoranima i prodavnicama, da vam ne pričam, ali recimo, najveći od deset belgijskih kockarnica, Kazino Knokke, nalazi se na šetalištu uz more i otvoren je 20 sati dnevno.
Iako ima fascinantne muzeje, spektakularne pejzaže i plaže, neverovatne umetničke galerije, meni su ipak bile najlepše vile. 12IHH-BELGIUM-EDIT-slide-C9IO-superJumboToliko lepih, prelepih vila, u kojima povremeno borave njihovi vlasnici, za mene su bile raj na zemlji. Savršen sklad prirode i mnooogo čovekovog novca čini da ovo mesto bude jedinstveno po svojoj lepoti.

8751476794_e0963baac2_b

A plaže, uverite se i sami…

DSC_0058

Sve je tamo reklo bi se savršeno, samo im koji stepen temperature Celzijusevih nedostaje da bude baš savršeno.

DSC_0049

Što se mene tiče, ne verujem da bi se ikada okupala u toj vodi, ipak je to severno da severnije ne može biti.

DSC_0054

16 jul

Priče iz Belgije – Briž

Ako ste ikada poželeli da se nađete okruženi autentičnom srednjovekovnom arhitekturom, posetite Briž (Bruges) u Belgiji. Pokušaću malo da vam dočaram Briž iz mog ugla. Neću pisati o pomfritu sa majonezom (koji kažu da mora da se proba) i čuvenoj belgijskoj čokoladi (koju ćete sigurno probati) iz dva razloga. Prvi, jer ćete jesti ono što vam se učini zanimljivim, što za mene svakako nije bio pomfrit, već vafli.

DSC_0005

A drugi razlog je – ne želim da vas navedem na trošak, bolje reći bacanje para. Jedino što ću vam sugerisati po pitanju hrane je – ne dozvolite da vas prevare. Nekako sam stekla utisak da konobarima baš i nije preterano stalo da ih turisti hvale. Možda zato što ne očekuju bakšiš, pa se i ne trude.

DSC_0019Ovo je bila opšta napomena, a sad da se vratimo na Briž. Mnogi ga još nazivaju i “Venecija severa”, zbog kanala na kojima leži. Meni je ipak bio najimpresivniji glavni trg, Markta i Burga (dvorac) . Kao i većina belgijskih gradova, sve je udešeno tako da velika površina centralnog placa u srcu grada bude okružena prelepim dekorativno ukrašenim zgradama, crkvama, zdanjima, palatama… Ako imate sreće (kao ja), nećete upasti u gužvu, a onda možete dugo da se divite svemu što vidite.

 

DSC_0016

Toranj Belfort je glavni simbol grada i predstavnik srednjoevropske arhitekture. Sa ovog 83 metra visokog osmougaonog tornja vidi se cela okolina, a 47 zvona, zvone na svakih pola sata. Toranj je star skoro 7 vekova i pod zaštitom je UNESCA kao najstarija građevina u Brižu.

DSC_0035

Ako vas sreća nije poslužila i želeli biste da uhvatite malo mira i spokoja, prošetajte do  Beguinage. „Kuće male, krečene u belo“, sazidane 1245.godine, još uvek uspevaju da se odupru zubu vremena. Toj autentičnosti posebno doprinose žuti i beli narcisi u proleće.

56-3700738-1436364187eacc46ca6774493aa2d90e31018137c4

Kojom god popločanom uličicom prođete po Brižu, svuda ćete primetiti karakterističnu čipku. Grad je oduvek bio poznat po tim rukotvorinamaa, a nje ima u suvenirnicama, restoranima, oknima prozora, baš svuda. U izložbenom salonu Rococo možete videti kako se stvaraju ova predivna umetnička dela.

56-3700746-1436364205d734d4d1a4884f5792a95f989069c40c

Zahvaljujući svemu tome, nekako sam stekla utisak da se grad u pravoj meri prilagođava čoveku, ali i čovek njemu, jer mu nije dozvoljeno da koristi materijale koji mogu da načine štetu – poput aluminijuma, neonskih svetala i sl. Puno toga sam preskočila, tj. namerno nisam napisala, jer ćete o tome čitati u bilo kom drugom putopisu. Ipak, za kraj da pomenem da je jedan trgovac iz Briža kupio skulpturu od Mikelanđela koju je potom donirao crkvi. „Madona sa detetom“, uprkos tome što su i francuski i nemački osvajači pokušali da je zadrže u svom posedu, danas se nalazi u Crkvi Svete Gospe. To je jedna i jedina skulptura poznatog umetnika Mikelanđela koja je napustila Italiju tokom njegovog života. Delo je nastalo oko 1503. godine.

56-3700749-143636421548e9d76d339c466cb4188d9270056bf9

Sledeća priča iz Belgije je Put u Knock. A onda dolazi na red i Brisel.