12 jul

Nešto kao bajka

Narodna pripovetka „Sve, sve, ali zanat“ koju je napisao Vuk Karadžić u Beču, ovih dana mi se vrzma po pameti. Nisam mogla da je prizovem u sećanje u celosti, ali me je nekoliko aktuelnih situacija nateralo da utvrdim znanje, tj. da je ponovo pročitam. I kao što to obično biva, svašta čovek ima da nauči iz tih narodnih umotvorina.

Pripovetku je Vuk Kardžić objavio 1821. godine, a cenim da je nastala iz narodnih predanja koja datiraju makar jedan vek unazad. Znači, može biti i srednji vek.

95808af1af9b9bcbeaa5762fe8c88648

 

 

Međutim, u njoj se slavi i veliča rad, što je univerzalna vrednost i važi i u 21. veku. Posebno se ističe da je poznavanje zanata veoma bitno za rešavanje socio-ekonomskih problema svakog čoveka, pa da se pozabavimo time i da izvučemo glavne crtice:

 • Zamislite da ste moćni, uspešni, ugledni, bogati i da bezbrižno šetate sa porodicom po obali srećni i spokojni, jer ste car.
 • Ali, vremenske prilike su nepredvidive, i odjednom krenu bure i oluje koje vas oduvaju u nepoznato carstvo u kome niko ne zna da ste car, jer tamo ima neki drugi car.
 • Onda vi shvatite da vam to ništa ne vredi što ste car i da ne možete da prehranite porodicu jer ništa ne znate da radite, već jedino da čuvate goveda.
 • Zato odlučite da nećete dozvoliti da se vaša ćerka uda za nekog ko ne zna zanat, čak i ako je on carev sin, jer ne želite da bilo ko u vašoj porodici doživi istu sudbinu.
 • Carević nauči zanat i vi svi zajedno živite srećno do kraja života.

Dakle, kroz celu pripovetku se provlači ideja o tome da je zanat vredniji od zlata, a u tržišnim uslovima koji su na našim prostorima dominantni više od 10 godina, postaje zlatno pravilo.

Sad pišemo malo drugačiju pripovetku:

 • Zamislite da imate silne škole, diplome i setifikate i da mislite da ste car, jer ste sve uradili što je bilo do vas da to i postanete.
 • Onda odjednom shvatite da je neka oluja oduvala vaše carstvo i da se nalazite u nekoj zemlji u kojoj niko ne prepoznaje da ste car, iako ste vi, realno, car.
 • Ali, pošto i car mora da jede, vi nemate izbora i postajete govedar ako se neko sažali na vas i da vam da posao.
 • Zato odlučite da naučite zanat i odete u to drugo carstvo gde će prepoznati da ste car.
 • Tako ste živeli srećno do kraja života.

Illustration of beautiful princess and prince on wight background. Vector illustration.

27 jun

Lideri u antičkoj Heladi

Svetionik Svetog Teodora

Svetionik Svetog Teodora

Kad čujete reč Odiseja, na šta vas to asocira?

Verovatno na avanturistička putovanja.

A šta kaže Google? Odiseja je dobila ime po glavnom junaku Odiseju, a on svoje ime, verovatno od reči odēgós = vodič.

Zašto vodič? Zato što nas on uvek dovede do cilja, ma koliko dugo i komplikovano putovanje bilo.

I zato što on zna i ume da se snađe malo bolje od nas. Reklo bi se da ima više sposobnosti i veština od nas. Na šta vas to asocira?

Mene, na lidera.

„Odiseja“ najčešće znači – dugo putovanje puno avantura. Isto tako, sinonim je i za mukotrpna putovanja.

Dalje, može biti skraćenica za nebrojena iskustava koja nam pomažu da dođemo do saznanja ili razumevanja kako funkcioniše život.

Život i ono što on sa sobom nosi  nije se mnogo promenio od vremena kada je hrabri Odisej zaslužio da postane heroj Homerove Odiseje.

U najkraćem (koga mrzi da čita dalje) Odisej je proveo 20 godina vraćajući se kući iz Trojanskog rata. Tokom tog dugog putovanja, doživeo je neverovatne avanture i naučio mnogo o sebi i svetu, tako da odiseja može predstavljati i duhovno i emocionalno putovanje u potrazi za ciljem.

A sada ću vam uz ugla savremenog liderstva malo prepričati čuveni Homerov ep, jer u mitovima stvari često teku kao i u životu, pa čisto da povučemo paralele. Ja sam ( a nadam se da ćete i vi) bila iznenađena koliko liderskih osobina ima naš antički junak i koliko se ništa nije promenilo od kada je sveta i veka.

 

ODISEJ

 

Iako kraljevskog porekla, iako su mu preci bili bogovi Zevs i Hermes, Odisej je bio bez kraljevstva, što bi značilo bez početnog kapitala, tj. morao je sam da se dokaže, ništa tata i mama. 😉

Za početak, trebalo se priključiti nekoj moćnijoj korporaciji, gde bi s vremenom mogao da napreduje, a pošto u to vreme oglasa za posao nije bilo, umesto toga, valjalo je dobro i pametno se oženiti. Ali kako da se to izvede, kad je konkurencija nebrojena, a dobrih prilika malo? U to vreme, najperspektivnija udavača je bila lepa Helena, kći Tindareja, kralja Sparte. Međutim, za njenu ruku su se borili i mnogi drugi, što je moglo (a kasnije i jeste) da izazove rat u staroj Grčkoj. Dok su se prosci nadmetali i sevale varnice na sve strane, tata kralj je bio van sebe. Nije znao šta da radi i kako da se spasi bede. Nije dobro kad imaš ružnu kći, a još gore je kad je lepa.

E, tu se pojavio naš Odisej. Savetovao je očajnog kralja da digne ruke od visoke politike kada mu je ćerka u pitanju i da dozvoli Heleni da izabere muža po sopstvenoj volji. Helenine prosce naveo je na to da se svečano obavežu da će njen izbor prihvatiti bez pogovora, a njenom odabraniku pružiti svaku pomoć.

Odisejove „meke“ veštine – komunikacione sposobnosti, moć ubeđivanja, javni nastup i strateško planiranje lako su prepoznatljive u ovom delu njegove biografije. Isto tako, moramo mu odati priznanje za vanserijski talenat za nalaženje jednostavnih rešenja u kriznim situacijama, veštinu pregovaranja, rešavanje konflikata i liderski brending. Šta kažete?

To mu stari kralj Tindarej nije zaboravio i kad je Odisej zaiskao ruku Penelope, on mu je pomogao i ubedio svog brata da organizuje trku između prosaca, jer je Odisej bio poznat po hitrosti. Tako je Odisej najzad došao do svog kraljevstva koje je obuhvatalo ostrva Itaku, Kefaloniju, Zakintos i obližnje kopno.

 

Odisej i Penelopa u svom kraljevstvu

Odisej i Penelopa u svom kraljevstvu

Sa tim početnim kapitalom, mudro je započeo start ap. Njegove odluke su bile u saglasnosti sa odlukama skupštine i voljom naroda, dok je sa susednim kraljevima je živeo u miru, tj. poštovao je konkurenciju. Njegov liderski stil se odlikovao uvažavanjem podanika, i pravednim donošenjem odluka. Osim toga, bio je vešt u delegiranju izazovnih zadataka, čime je pokazivao poverenje u sposobnosti svojih podređenih, a sa druge strane, očekivao je visoku posvećenost i efikasnost u izvršavanju istih. Sve to zajedno, rezultiralo je visokim nivoom lojalnosti prema njemu kao lideru.

Iako je sve što je bilo u njegovoj moći pokušao da učini kako do sukoba ne bi došlo, život n(i)ekada nije pravedan prema liderima, pa je Odisej morao poći u rat. Niste ni sumnjali da se i tamo istakao, ne samo hrabrošću nego i sjajnim idejama. Njegova zamisao da od drveta naprave konja u koji bi ušli najbolji junaci i koji bi igrajući na kartu iznenađenja, na prepad pobedili trojance, sprovedena je u delo. Napravljen je ogromni „trojanski konj“ u koji je i sam ušao, što je bio odsudni momenat za pad Troje. U ovom delu njegovog putešestvija dolazimo do ključne uloge lidera:

Lidеr trеbа dа imа spоsоbnоsti, vоlјu i žеlјu dа svој tim mоtivišе i vоdi kа оstvаrеnju cilјеvа. I tо nе sаmо pukim izdаvаnjеm nаrеđеnjа, vеć ličnоm hаrizmоm i еnеrgiјоm, kао i ličnim primеrоm kојi daje svојim pоdrеđеnimа.

Ovo je početak priče o Odiseju kao lideru, i javite se ako vam se svidela, jer je u tom slučaju možete smatrati uvodnom pričom koja vas vodi u svet antičkih lidera.

Ja ću biti vaš odegos, a vi pišite o kom lideru biste voleli da pročitate nešto više.

17 maj

Druga radionica – Pričaj mi o ljubavi

Kao sve važne i velike stvari, i ova je započela vrlo neplanirano, potpuno neočekivano i ničim izazvano. :)

Uglavnom, stigla mi poruka sledeće sadržine u inbox:59756152_1265628713586151_5556389707547410432_n

I ja, šta ću, organizujem tu radionicu. 😉 Evo i slika sa radionice, ali prvo pročitajte utiske nekih učesnica:

„Sve pohvale za radionicu, kvalitetno provedeno vreme, sunce, reka… predivna Snežana Videnović, mi vesele žene i sjajne priče, osmeh i ispunjenost lepim emocijama… Svaka preporuka za ovakve radionice, za sve žene i muškarce. Malo znanja o ljubavnoj inteligenciji može da pomogne u svakom smislu. Hvala draga Snežana!“ Tanja

Radionica je potpuno novo iskustvo. Neverovatna je ženska energija kada je usmerena ka istom cilju. Ovo je bio egzaktni primer da je to istina. Imala sam utisak da sam na grupnoj terapiji. Ali lepoj, veseloj! Imala sam utisak bliskosti bez obzira na godine, na to sto se ne poznajemo. Volim Snezu da slušam, jer je konkretna i jasna. Stručnjak. Verujem joj i upijam svaku rec. Vidi se dobra namera, a poziv na radionicu doživljavam kao njeno vreme izdvojeno za nas. U stvari to i jeste bilo tako, sad kad bolje razmislim. Poklon.“ Dragica

„Hvala na tome što ste omogućili da zajedno delimo iskustva, baš je bilo poučno i dobro za nas koje ga nemamo u prevelikoj meri. Nekoliko lampica se upalilo i lepo smo se družili.“ Dragana

„Hvala što ste me podsetili da postoji romantika!!!!“ Vesna.

sss

„Bilo je neverovatno prijatno i inspirativno  druženje sa devojkama na radionici. Mislim da je mlado žensko društvo uticalo da naš (nas starijih) racionalni pogled na svet malo omekša i nadam se da je naš pogled na svet devojkama otvorio mogućnost da žive i van bajke.“ Jasmina

sa

„Radionica je bila vrlo interesantna jer mi je otkrila kroz razgovor i tudja iskustva veoma vazan faktor na koji sam zaboravila vremenom od posla i obaveza! Nedavno mi se raspala potencijalana veza, i podrska grupe mi je puno znacila da shvatim da su za srecu potrebne obe strane. Cuti razlicita misljenja zaista prija i osvezava. Vidimo se na sledecoj radionici!“ Sanja

„Radionica je omogućila mnogo više od očekivanog. Energija koja je vladala sve vreme, zahvaljujući Snežani Videnović, ali I devojkama, ženama I majkama koje su prisustvovale, odnosno, učestvovale prepričavajući lična iskustva, bila je neverovatna. Ako želite da spoznate sebe, shvatite sopstvene greške I pronađete pravi put, iskreno vam preporučujem ovu radionicu.“ Ivana

vsss

Prva radionica je osim ovog veselog i podržavajućeg ženskog druženja izrodila nekoliko zaključaka, ali jedan je najvažniji:

Ne možemo pričati o ljubavi na pravi način, ako ne uključimo i one o kojima pričamo!

Taj zaključak je glavni krivac za drugu radionicu koju organizujemo u subotu, 25.05.2019. godine, u 11h.  Uostalom, i na LinkedIn-u me zamalo ne potopiše što sam na prvu radionicu pozvala samo žene. :)

Ovim pozivom grešku ispravljam, a ako vam se na osnovu svih ovih utisaka sa radionice, zaključka i slika, učini da bi vam bilo korisno i zabavno da nam se pridružite, sa radošću vas očekujemo na Splavu na Savi.

Ukoliko ste zainteresovani, prijavite se na telefon 063 230 577 ili na e-mail adresu coach@videnovic.rs kako biste dobili detaljnije informacije o radionici. Cena – 50 evra.

Broj mesta je ograničen.

Prijave obavezne.

06 maj

Up life Letnja škola

Cele godine radite od jutra do sutra?

Posao vam ne izlazi iz glave ni kada niste na poslu?

Teši vas letnji odmor? Svetla tačka na kraju tunela. Sunce, more, sunce, more… već viđeno… ali dobro, i to je bolje nego sastanci, tabele, proračuni.

20150624_130645

A šta ako vam ponudimo letovanje koje će u svakom smislu da unese sunce u vaš život, povrati motivaciju, veru u sebe, vaše sposobnosti i vrednosti?

Sa svakog  letovanja se vratimo izmenjeni, sa novim utiscima, saznanjima… vratimo se zadovoljniji,  svežiji i puni elana, ali sa ovog ćemo se vratiti obogaćeni za ceo život.

Za ovo leto napravili smo nešto posebno jer želimo da vas nadahnemo da napravite jedan korak dalje – pogledajte poziv za Up life letnju skolu 

received_1139695099545696

Ova osmodnevna škola nudi jedan od najboljih Up life programa, u letnjoj, ne tako intenzivnoj formi. Prilagođena je maloj, visoko motivisanoj grupi ljudi sličnih interesovanja.

20150624_183356

Ako vam svemu ovom dodamo da se škola odvija u okruženju koje neodoljivo podseća na Toskanu, da je Poreč najbliži grad, sa mnoštvom sadržaja, da su planirane mini eskurzije do najposećenijih turističkih atrakcija Istre (Grožnjan i Motovun) a da svaki dan radimo na tome da razvijamo svoje jake strane i osnažujemo se da uzmemo život u svoje ruke?

59652099_395490544628292_4890507057536434176_n

I sve to u luksuznom ambijentu Vila Perla i Dolce Vita vacation house sa privatnim bazenima i dvorištem u bajkovitom okruženju. Vile su opremljene svim što je potrebno za boravak, uključujući i kompletno opremljenu kuhinju.

received_635191013622593

Ukoliko želite da napredujete na ličnom planu kao i na profesionalnom, ovo letovanje vam pruža priliku da se osnažite kako bi izgradili srećan i ispunjen život.

Priroda i ljudi koji će vas okruživati probudiće u vama samopouzdanje, kreativnost,  naučićete kako da izgradite kvalitetne odnose, jednom rečju – razvijaćemo emocionalnu inteligenciju i radovati životu.

received_301368590771337

Radionice će se održavati isključivo pored bazena. :)
TERMINI PUTOVANJA:  
 • 10./17.08.2019. – smeštaj u Vila Perla vacation house
 • 17/24.08.2019. – smeštaj u Dolce Vita vacation house

CENA  480 eura uključuje prevoz Beograd – Poreč, smeštaj u izabranoj vili i fakultativne obilaske.

Grupe ne mogu brojati više od sedam ljudi.

Prijavite se na vreme!

Dodatne informacije na telefon 063 230 577

received_2346384558963110

 

23 okt

Najlepši grad na svetu

Grad koji je za tri veka promenio tri imena – Petrograd, Lenjingrad i Sankt Peterburg, simbol je istorije Rusije i dok šetate njegovim ulicama imate utisak da ste u muzeju na otvorenom.

Pogled na grad. Osim religioznih spomenika, zgrade nisu smele da prelaze visinu Zimskog dvorca, sve do skoro.

Sankt Peterburg je grad koji ima samo 30 sunčanih dana godišnje, ali zato ima mnogo hladnoće i vlage. Stanovnici ovog grada kažu da hladnoća nije problem koliko je problem tama – zimi svane u 12h, a smrkne se već oko 16h. Za taj najduži i najteži deo godine, kažu, da vreme dele na podnošljivo i apsolutno nepodnošljivo. Ovo drugo je kada se raskvašeni sneg odledi pa su im noge mokre, šta god da obuju. Gužve u gradu su nepojmljive za nas koji mislimo da smo ugroženi zastojima u Beogradu. I to bi bilo to. Počela sam sa lošim stvarima. Dalje nema.

Dalje je samo nebo.

Sveti Petar, zaštitnik grada je uzeo ključeve od raja i dao ga ovom gradu. Baš taj utisak sam imala kada smo se vraćali iz Puškinovog sela – Dvorca Katarine velike. Bila je noć i idući autoputem prema gradu, prelazili smo  dugačak most a ja sam stekla utisak da se vozimo po pisti za lansiranje vasionskih brodova. Svetla vas vode direktno u raj.

put

Taj, u svakom smislu rajski grad, na potpuno nepristupačnom terenu je izgradio Petar Veliki. A veliki je bio jer je uspeo da svoju viziju pretvori u stvarnost. Na osvojenim teritorijama, u švedskoj pokrajini Petar je osnovao grad koji je nazvao po apostolu Svetom Petru i koji će postati prestonica. Kada su mu 27. maja 1703. godine, dva starca rekla da na takvom tlu ne može da se gradi, jer će poplava prekriti i brezu, Petar je odgovorio: „Seci brezu, biće grad!“ Zabranio je gradnju kamenih građevina izvan granica grada pa su tako svi majstori zidari mogli i morali učestvovati u podizanju novog grada koji će ubrzo postati i prestonica Rusije.

Najviša pravoslavna crkva

I bi grad, najlepši od svih. Prvo je na Zečjem ostrvu sagradio Petropavlovsku tvrđavu koja je bila vojni garnizon i služila kao utvrđenje za odbranu od Šveđana. Pošto je Petar uporedo sa gradom stvarao i jaku mornaricu, opasnost od Šveđana je brzo nestala, pa je Petropavlovska tvrđava pretvorena u zatvor u kojem su spavali svi značajniji ljudi ruske istorije. Prvi zatočenik je bio nesrećni carević Aleksej, pa Tadeuš Košćuški, Černiševski, Bakunjin, Dostojevski, Maksim Gorki, Josip Broz Tito…

admir

U sklopu trđave je Petropavlovska crkva čiji šiljati zlatni vrh zvonika doseže visinu od 123 metra, i na njenom se vrhu nalazi anđeo koji drži krst. U crkvi su sahranjeni svi ruski carevi od Petra Prvog do poslednjeg. Sama unutrašnjost crkve je impresivna, posebno oltar, a miris svežih ljiljana opija.

OLTAR

Posle Lenjinove smrti, celo to utvrđenje je pretvoreno u muzej. Svakoga dana, tačno u podne, oglašava se top. Naš planirani obilazak tvrđave je morao biti pomeren za jedan dan jer je u Petropavlovsku tvrđavu baš tog dana dolazio još jedan znameniti Rus, Vladimir Putin, rođeni Peterburžanin.

Nego, da ostavimo savremenike na neko vreme da vidimo šta će istorija kazati za njih, a mi da se vratimo nekadašnjoj okolini malenog sela finskih ribara. Pošto je položio kamen temeljac tvrđave Svetog Petra i Pavla, prve građevine grada kojeg je nameravao da podigne na delti reke Neve, Petar Veliki je na provizornom planu obeležio pravac kojim je želeo da ide put ka Novgorodu i dalje ka Moskvi. Nazvan je Nevski prospekt. Zatim je kroz gustu šumu probijen 4,5 kilometara dug put nazvan „Put velike perspektive“, a danas je to glavna ulica Sankt Peterburga, bulevar kojeg ukrašavaju neke od najlepših palata, a samo tri zgrade su podignute u 20. veku! Toliko je osvetljeno da su bele noći što se mene tiče, svake noći, a ne samo u junu, jer je grad lepši noću nego danju.

iii

U „Literaturnom kafeu“ na Nevskom prospektu, popili smo kafu jer je to bila jedina „bašta“ u gradu u kojoj je moglo da se puši.

put

Jedni kažu da je „Literaturnaja“, sa ambijentom Petrograda kraja 19. veka, kafana u kojoj je vreme provodio slavni Puškin, pa i doručkovao pred fatalni dvoboj 1837. godine.pus

Drugi opet, da se u vreme Aleksandra Puškina na tom mestu nalazila poslastičarnica u koju su dolazili Dostojevski, Černiševski, Ljermontov, Čehov, Tolstoj… Meni se sviđa i jedna i druga verzija. U svakom slučaju, konobari su tako profesionalni, da smo bili zadivljeni njihovim manirima.

sver

Poseban je osećaj kada hodate pločnicima kojima su prolazili svi ti velikani umetnosti. Kada pređete Vaznesenjski most na kojem je stradao činovnik Marmeladov, stanete na Senski trg gde je Raskoljnikov došao na ideju da izvrši zločin ili se slikate pored Anjičkovog mosta, koji krase skulpture Kroćenje konja, a znate da su modeli bili dva engleska ždrepca cara Nikolaja.

image-0-02-04-d8e48f880d69dd99fca6f17a1a979f59e9534dd65e5bbdb469b01f4b09ef82c4-V

Puškin je, ipak, najčešće stajao na Lavljem mostu na krivini Gribojedovog kanala i tu je napisao poemu „Mladi sadnik“.

ras

Hod Nevskim prospektom je kao put kroz istoriju ruske carevine. Petrograd je bio njen glavni grad, a Nevski bulevar žila kucavica. Ovo drugo danas je to u punom smislu. Ljudi su lepi, kulturni i spremni da pomognu turistima, čak i ako ne govore ni jedan drugi jezik osim maternjeg. Cela ulica prepuna je veličanstvenih spomenika a u blizini su glavni gradski Trg palata sagrađen u čast pobede nad Napoleonom, sa najvišim na svetu monolitnim spomenikom caru Aleksandru, zatim Kazanska crkva sa 96 potpornih stubova, Crkva spasenja i mnogo drugih.

spas

Crkva Hrista na krvi podignuta je na mestu atentata u kojem je ubijen car Aleksandar Drugi. Kamen temeljac crkve je postavljen 1883. godine, a izgradnja je trajala četvrt veka.

spasss

Nedaleko su Ruski muzej, Nacionalna biblioteka i impresivan spomenik carici Katarini Velikoj, kao i upadljivim bronzanim skulpturama oivičen Ančikov most. Figure su iz 1851. godine. Skoro pola veka su provele zakopane u dvorištu obližnje palate pukovnika Mihaila Ančikova, jer su 1941. sklonjene od nadirućih Nemaca, a izvađene 2000. godine. Zanimljiva je sudbina ove palate. Nakon što je pripala carici Jelisaveti, ona ju je poklonila ljubavniku princu Grigoriju Potemkinu.

On se proslavio time što je nemilosrdno trošio novac koji mu je carica davala, umesto da po opustelim stepama južne Rusije sagradi naselja, on je napravio samo prazne dekoracije – kulise sela. Kada je carica Katarina Velika sa svojom pratnjom prolazila tuda na putu za Krim, Potemkin je napravio pravi performans – angažovao je seljake, statiste koji su se svečano obučeni pojavljivali na više lokacija, lažne pastire sa stadima, koja su premeštana po potrebi… Otuda izreka „Potemkinova sela“.

Ančikov most preko reke Fontanka je pre vek i po označavao kraj gradskog područja. 

Ovo ispod nije Ančikov most, ali je posebno čipkast, što odvlači pažnju i izaziva divljenje, tako da ako prolazite ispod njega, sedite na palubu jer ćete proći samo par centimetara ispod svoda. Što u prevodu znači – lepota vam može doći glave, kao na primer nama. :)

mos

Danas Nevski prospekt premošćava tri reke, dok je najnoviji most  Aleksandra Nevskog (sagrađen 1960. god.) preko Neve, najveći u gradu, dug 900 metara.

Most Aleksandra Nevskog

Teško je izdvojiti najlepše zdanje, jer je svaka na svoj način impresivna, ali, ako bih morala da biram, izabrala bih Elisevski magazin kao najupečatljiviji primer Art nouveau arhitekture Sankt Peterburga. Nalazi se u blizini skvera Ostrovski i monumentalnog spomenika Katarini Velikoj, a izgrađena je 1902-1903 za braću Elisev. To je veliki maloprodajni kompleks, uključujući poznatu halu za hranu. Proslavili su je najegzotičniji kavijari, kolači, torte, delikatesi…

Slike i sve ostalo o toj zgradi u nekom sledećem blogu jer, shvatili ste :) Sankt Peterburg zahteva mnogo više od jednog, pa makar i opširnog bloga.:)