15 okt

Neverbalna komunikacija i advokati

Ništa vam novo neću otkriti ako vam kažem da je neverbalna komunikacija često ključ uspeha u biznisu bilo koje vrste. Uostalom, ako nas je neverbalna komunikacija održala, a jeste, šta je onda neki biznis u poređenju sa fizičkom egzistencijom?

glass-ball-dl

Da bi dokazala svoju tvrdnju, ’ajde da se vratimo x hiljada godina u prošlost. Naši preci su morali da znaju dobro da čitaju neverbalnu komunikaciju da bi opstali, jer verbalne nije bilo. Nije isto kada vašoj pećini prilazi pračovek sa ispruženim rukama kao kad da prilazi sa rukama iza leđa, a u jednoj nosi toljagu.
Sad bi mogli da se vratimo x hiljada godina u sadašnje vreme. Radnja se dešava u sudnici. Glavnih glumaca je nekoliko: sudija predsednik veća, sudija izvestilac, dve stranke sa po dva advokata. Sporednih ima sasvim dovoljno za dinamičnu atmosferu.

Advokat jedne stranke u sporu, koga ćemo zvati naš advokat, pošto je specijalista neverbalne komunikacije, polako počinje da shvata da sve vodi na vodenicu suprotne strane. Sluša sudiju izvestioca, pogleda predsedavajućeg… ništa ne liči na dobro. Predsednik veća pokušava da sakrije pogled pun prezira, nezainteresovanosti za njegove argumente, ljutnje, prezira, odbijanja i omalovažavanja. Sve te nijanse u emocijama je naš advokat uspeo da oseti. Shvata da nema šta da izgubi i jedino što može je da zaigra na kartu napada.

Ulazi u oštru polemiku. Sudija izvestilac pokušava da ga diskvalifikuje. Naš advokat se obraća predsedavajućem. Predsedavajući prihvata izazov. Sudija izvestilac pokušava da obuzda predsedavajućeg. Predsedavajući počinje da priča i ono što ne bi trebao. Sudija izvestilac moli predsedavajućeg da se uzdrži. Advokat suprotne strane se zabio u mišju rupu. Predsedavajući se ne uzdržava, već prihvata komunikaciju. A onda je saslušao i argumente.
Naš advokat je pobedio u sporu.

Videli ste, sve je veoma jednostavno. Proceniš stav, proceniš snagu, proceniš šta možeš da izgubiš i doneseš odluku. Isto kao i pećinski čovek.

Jedan komentar na “Neverbalna komunikacija i advokati

  1. Sve tacno u opisu postupka, i sto se tice rasprave, mada ona kratko traje u sudnici…ali ovako traje i do deset godina. Zato vjerujejem da postoji dogovor advokata obiju stranaka….a onda se zna ko je na dobitku a ko na gubitku!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *