17 jul

Priče iz Belgije – Knokke

Nastavljamo putovanje po Belgiji i stižemo u Antverpen.

Prema legendi, grad je dobio ime po divu Antigonu koji je živeo pored reke. Div je uzimao taksu od onih koji su hteli da plove rekom. Onima koji bi odbili da plate, div bi odsecao šaku i bacao je u reku. Najzad, mladi heroj Silviuc Brabo je odsekao divu šaku i bacio je u reku. Otud ime Antverpen (hand werpen – baciti šaku).

I sad, vi mislite da ću da nastavim da pišem o Antverpenu, a ja imam iznenađenje za vas. :) U tom divnom lučkom gradu proveli smo ceo dan i negde posle osam uveče, već ozbiljno iscrpljeni, razmišljali smo da bi valjalo kratiti put za Brisel. Kad, međutim. 😉 U to doba dana u Belgiji, sunce se ne predaje. Pošto se mrak u junu, na toj geografskoj širini i dužini, očekuje tek oko 22,30h, pala je odluka da se uputimo još severnije, do same granice sa Holandijom. Cilj je bio Knokke, grad koji se nalazi u provinciji Zapadna Flandrija. Knokke je najsevernije primorsko odmaralište na belgijskoj obali, a nastao je izgradnjom nasipa da bi se zaštitilo područje oko morske ruke.

Celim putem do grada – letovališta prolazili smo kroz neverovatno lepe predele. Prirodom, tj. vodom ograđena ostrvca i na njima, zamislite krave! Nekoliko hiljada krava! Niko ih ne čuva, jer za tim nema potrebe, nemaju kud. Dalje, ono što me je takođe ubacilo u rebus je, zašto njihove krave u to vreme nisu u štali? Zašto naše sa prvim zalaskom sunca odmah uteruju u zatvorene prostorije, a ove po celu noć napolju? Gledam, neke spavaju na livadi, neke se šetaju, po neka lenjo pase travu…

Svašta?!? :)6a00d8341c660253ef01a73dc6d138970d

Fascinacija sa kravama me još nije prošla, tek, stigosmo u Knokke.
Prvobitno je bio naseljen ljudima iz Brisela koji su tražili mir u prirodi. Početkom 19. veka, umetnici kao što su James Ensor, Alfred Vervee i drugi počeli su često da posećuju mali zaseok. Slikari su iznajmili mlin i osnovali Cercle des Artistes 1880. godine. Seoce postepeno postaje turistički grad za bogatu klijentelu. Danas je Knokke poznat po svojim plažama i s ponosom nosi titulu mondenskog letovališta. O restoranima i prodavnicama, da vam ne pričam, ali recimo, najveći od deset belgijskih kockarnica, Kazino Knokke, nalazi se na šetalištu uz more i otvoren je 20 sati dnevno.
Iako ima fascinantne muzeje, spektakularne pejzaže i plaže, neverovatne umetničke galerije, meni su ipak bile najlepše vile. 12IHH-BELGIUM-EDIT-slide-C9IO-superJumboToliko lepih, prelepih vila, u kojima povremeno borave njihovi vlasnici, za mene su bile raj na zemlji. Savršen sklad prirode i mnooogo čovekovog novca čini da ovo mesto bude jedinstveno po svojoj lepoti.

8751476794_e0963baac2_b

A plaže, uverite se i sami…

DSC_0058

Sve je tamo reklo bi se savršeno, samo im koji stepen temperature Celzijusevih nedostaje da bude baš savršeno.

DSC_0049

Što se mene tiče, ne verujem da bi se ikada okupala u toj vodi, ipak je to severno da severnije ne može biti.

DSC_0054

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *