18 jul

Priče iz Belgije – Brisel

Kada sam prvi put sletela u Brisel, dočekala me je drugarica i celim putem dok me je vozila prema hotelu bila je neviđeno srećna i stalno je ponavljala: „Vidi! Suv asfalt!“ Kada je to izgovorila peti put, upitah je zašto je to tako bitno.

„Pa ovde je to neverovatna retkost. Stalno je vlažan zbog kiše.“

Eto, tako me je Brisel dočekao. Baš se potrudio oko mene, zato sam ga valjda zavolela. Sad već slobodno mogu da kažem – volim Brisel. Stvarno ga volim zato što mi se mnogo sviđa. A šta mi se sviđa?

Mali je grad u odnosu na Beograd. Recimo 2-3 puta manji. Čist je, zelen i uređen. U njemu živi belgijska kraljevska porodica i sva svita zvaničnika i službenika Evropske Unije. Dobro, to baš i nije neki razlog, ali nam govori da ipak, ima tu nešto. Nisu oni slučajno izabrali Brisel. Kada vidite da se na vrhu zvanične palate kralja Belgije, Palais Royal, vijori zastava, znajte da se kralj nalazi u zemlji.

7b5b27bdf5830198e60c7458bbe4b030

A ja sam izabrala da upoznam grad počevši od glavnog trga, Grande place, koji je je vrlo specifičan u svojoj kitnjastoj arhitekturi. Izgrađen je krajem 17. veka u baroknom stilu. Ovde možete videti kuće gildi, ali i arhitekturu iz perioda gotike, francuskog stila Luja XIV. Ništa od svog tog sjaja nije izgubio do danas. Zgrada koja dominira ovim trgom je Gradska Kuća, izgrađena 1402. godine. Koliko god da sam se trudila da se odmaknem i obuhvatim slikom, uvek bi je presekla. Evo jedne, nije moja, al je uspela. :) Od 1971. godine, svake druge godine u avgustu, ovaj trg bude prekriven tepihom cveća, što predstavlja pravu turističku atrakciju.

d9c4d7aa6f4edea6368d02ef0ac50e2e

Odmah tu, bočno jednom uličicom, ugledah muzej čokolade. Belgijanci vole da kažu da je njihova čokolada bolja od švajcarske, ali da svet to još nije priznao. Nikada ranije nisam bila u sličnom muzeju i odlučih da platim ulaznicu, mada mi ni ulaz, ni veličina muzeja nije odavala poverenje.museum_hi

Tako je i bilo. U prizemlju, poslastičar meša čokoladu u velikoj limenoj vangli. Pored njega neki stari, simpatični „ala“ Smederevac, modle za praline i to je to. Na drugom spratu u staklenim vitrinama servisi za čaj, na trećem posteri berača kakaoa i poneka šolja. Kad završimo obilazak muzeja, rekoše da možemo da degustiramo crnu, belu i mlečnu čokoladu koju je majstor upravo izvadio iz kalupa. Sa indignacijom sam odbila da probam jer sam se osetila prevarenom. Samo tada i ni jedan drugi put. Nešto razmišljam, to se Brisel igrao samnom toplo-hladno, dok me nije osvojio.

A osvojio me, između ostalog, hranom. Nigde nisam videla toliko dobrih restorana sa tako dobrom hranom. Velika je konkurencija i svi se trude i uspevaju da budu posebni. Brisel je vodeći grad u Evropi po broju nagrađivanih restorana. To je za turistu manje bitan podatak, ali ako vam kažem da nisam neki ljubitelj kineske hrane, a da bi dala pet Mišelinovih zvezdica kineskom restoranu u kome sam bila, onda vam to sigurno nešto znači. To nije ta kineska hrana koju ne volim. Tu je sve bilo čarobno – unutrašnji ambijent, eksterijer, način posluživanja, posluženje, sve!

Posebne su takođe i pijace. Posebno je i pivo. U Briselu postoji preko 450 vrsta piva i svako pivo se služi u određenoj čaši koja je specijalno rađena baš za tu vrstu piva, jer mu poboljšava ukus. Pivo je za belgijance kulturno nasleđe. Izbor je ogroman: pivo sa ukusom višnje, maline, breskve… Inače, kultura pijenja aklohola je kod belgijanaca posve drugačija nego kod nas. Oni se, bar sam ja to tako doživela, stalno igraju sa alkoholom. Malo piju, dođu do granice, naprave pauzu, nastave dalje, naprave pauzu i sve vreme uživaju u blagoj opijenosti.

Opijeni ćete biti i vi Briselom. Sigurna sam da će vas oboriti s nogu, što od umora, što od lepote i doživljaja. A onda je lako da ga zavolite. :)

P1150096

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *