27 jun

Lideri u antičkoj Heladi

Svetionik Svetog Teodora

Svetionik Svetog Teodora

Kad čujete reč Odiseja, na šta vas to asocira?

Verovatno na avanturistička putovanja.

A šta kaže Google? Odiseja je dobila ime po glavnom junaku Odiseju, a on svoje ime, verovatno od reči odēgós = vodič.

Zašto vodič? Zato što nas on uvek dovede do cilja, ma koliko dugo i komplikovano putovanje bilo.

I zato što on zna i ume da se snađe malo bolje od nas. Reklo bi se da ima više sposobnosti i veština od nas. Na šta vas to asocira?

Mene, na lidera.

„Odiseja“ najčešće znači – dugo putovanje puno avantura. Isto tako, sinonim je i za mukotrpna putovanja.

Dalje, može biti skraćenica za nebrojena iskustava koja nam pomažu da dođemo do saznanja ili razumevanja kako funkcioniše život.

Život i ono što on sa sobom nosi  nije se mnogo promenio od vremena kada je hrabri Odisej zaslužio da postane heroj Homerove Odiseje.

U najkraćem (koga mrzi da čita dalje) Odisej je proveo 20 godina vraćajući se kući iz Trojanskog rata. Tokom tog dugog putovanja, doživeo je neverovatne avanture i naučio mnogo o sebi i svetu, tako da odiseja može predstavljati i duhovno i emocionalno putovanje u potrazi za ciljem.

A sada ću vam uz ugla savremenog liderstva malo prepričati čuveni Homerov ep, jer u mitovima stvari često teku kao i u životu, pa čisto da povučemo paralele. Ja sam ( a nadam se da ćete i vi) bila iznenađena koliko liderskih osobina ima naš antički junak i koliko se ništa nije promenilo od kada je sveta i veka.

 

ODISEJ

 

Iako kraljevskog porekla, iako su mu preci bili bogovi Zevs i Hermes, Odisej je bio bez kraljevstva, što bi značilo bez početnog kapitala, tj. morao je sam da se dokaže, ništa tata i mama. 😉

Za početak, trebalo se priključiti nekoj moćnijoj korporaciji, gde bi s vremenom mogao da napreduje, a pošto u to vreme oglasa za posao nije bilo, umesto toga, valjalo je dobro i pametno se oženiti. Ali kako da se to izvede, kad je konkurencija nebrojena, a dobrih prilika malo? U to vreme, najperspektivnija udavača je bila lepa Helena, kći Tindareja, kralja Sparte. Međutim, za njenu ruku su se borili i mnogi drugi, što je moglo (a kasnije i jeste) da izazove rat u staroj Grčkoj. Dok su se prosci nadmetali i sevale varnice na sve strane, tata kralj je bio van sebe. Nije znao šta da radi i kako da se spasi bede. Nije dobro kad imaš ružnu kći, a još gore je kad je lepa.

E, tu se pojavio naš Odisej. Savetovao je očajnog kralja da digne ruke od visoke politike kada mu je ćerka u pitanju i da dozvoli Heleni da izabere muža po sopstvenoj volji. Helenine prosce naveo je na to da se svečano obavežu da će njen izbor prihvatiti bez pogovora, a njenom odabraniku pružiti svaku pomoć.

Odisejove „meke“ veštine – komunikacione sposobnosti, moć ubeđivanja, javni nastup i strateško planiranje lako su prepoznatljive u ovom delu njegove biografije. Isto tako, moramo mu odati priznanje za vanserijski talenat za nalaženje jednostavnih rešenja u kriznim situacijama, veštinu pregovaranja, rešavanje konflikata i liderski brending. Šta kažete?

To mu stari kralj Tindarej nije zaboravio i kad je Odisej zaiskao ruku Penelope, on mu je pomogao i ubedio svog brata da organizuje trku između prosaca, jer je Odisej bio poznat po hitrosti. Tako je Odisej najzad došao do svog kraljevstva koje je obuhvatalo ostrva Itaku, Kefaloniju, Zakintos i obližnje kopno.

 

Odisej i Penelopa u svom kraljevstvu

Odisej i Penelopa u svom kraljevstvu

Sa tim početnim kapitalom, mudro je započeo start ap. Njegove odluke su bile u saglasnosti sa odlukama skupštine i voljom naroda, dok je sa susednim kraljevima je živeo u miru, tj. poštovao je konkurenciju. Njegov liderski stil se odlikovao uvažavanjem podanika, i pravednim donošenjem odluka. Osim toga, bio je vešt u delegiranju izazovnih zadataka, čime je pokazivao poverenje u sposobnosti svojih podređenih, a sa druge strane, očekivao je visoku posvećenost i efikasnost u izvršavanju istih. Sve to zajedno, rezultiralo je visokim nivoom lojalnosti prema njemu kao lideru.

Iako je sve što je bilo u njegovoj moći pokušao da učini kako do sukoba ne bi došlo, život n(i)ekada nije pravedan prema liderima, pa je Odisej morao poći u rat. Niste ni sumnjali da se i tamo istakao, ne samo hrabrošću nego i sjajnim idejama. Njegova zamisao da od drveta naprave konja u koji bi ušli najbolji junaci i koji bi igrajući na kartu iznenađenja, na prepad pobedili trojance, sprovedena je u delo. Napravljen je ogromni „trojanski konj“ u koji je i sam ušao, što je bio odsudni momenat za pad Troje. U ovom delu njegovog putešestvija dolazimo do ključne uloge lidera:

Lidеr trеbа dа imа spоsоbnоsti, vоlјu i žеlјu dа svој tim mоtivišе i vоdi kа оstvаrеnju cilјеvа. I tо nе sаmо pukim izdаvаnjеm nаrеđеnjа, vеć ličnоm hаrizmоm i еnеrgiјоm, kао i ličnim primеrоm kојi daje svојim pоdrеđеnimа.

Ovo je početak priče o Odiseju kao lideru, i javite se ako vam se svidela, jer je u tom slučaju možete smatrati uvodnom pričom koja vas vodi u svet antičkih lidera.

Ja ću biti vaš odegos, a vi pišite o kom lideru biste voleli da pročitate nešto više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *